Морските ни летища с рекорден брой пътници

летище варна

Снимка wikipedia.org

През 2016 година „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД отбеляза своето първо десетилетие на успешна концесия на летище Бургас и летище Варна. Годината беше рекордна по брой обслужени пътници, повече от 4,5 милиона пътници общо за двете летища. Oператорът на морските летища постигна 22% ръст на обслужените пътници, което е нов исторически рекорд за двете аерогари. 18% е ръстът на обслужените полети, като общият им брой достигна 35 691 излитания и кацания.

Ключови външни пазари за двете летища бяха Русия, Германия, Великобритания. Сериозен ръст има и при пътуващите от и за Полша на двете морски летища.

Нови линии и 21 % ръст на пътниците на летище Варна

1 689 595 е броят на обслужените пътници на летище Варна през 2016 година, което е ръст от 21% спрямо 2015 година.

Най-много са пътуващите от Германия (35% ръст), Русия (6% ръст) и България (8% ръст).

Най-предпочитаните дестинации през 2016 година от летището на морската ни столица са Москва (Русия), София (България), Лондон (Великобритания), Тел Авив (Израел) и Дюселдорф (Германия).

На 5 август на летище Варна за 24 часа са обслужени 19 536 пътници, като това е бил най-натовареният ден в годината.

12 нови авиокомпании изпълняваха полети през летния сезон на летище Варна.

Новите дестинации от миналата година са 11 по направления в Германия, Русия, Полша, Белгия, Чехия, Франция, Словакия, Унгария, Великобритания.

2016 година приключи за летище Варна с много добри новини. Авиокомпания easyJet обяви, че cтартира полети от морската ни столица през летния сезон до Лондон Гетуик и Берлин Шьонефелд.

Wizz Air обяви своята 27-а база на летище Варна и нови целогодишни линии до Дортмунд и Мюнхен Меминген в Германия, Айндховен в Холандия, Ларнака в Кипър и Милано Бергамо в Италия. А само преди няколко дни унгарската авиокомпания съобщи, че от лятото в разписанието на летище Варна ще добави и целогодишна линия до Тел Авив (Израел).

22 % ръст на пътниците на летище Бургас

През 2016 година броят на обслужените пътници на летище Бургас е 2 878 883 милиона, което е ръст от 22%. Обслужени са 20 873 полета. Най-много бяха пътуващите от Русия с ръст от 40%, следвани от Великобритания (11% ръст) и Германия (43% ръст).

Най-много пътници за 24 часа (39 836 пътници) на летище Бургас са обслужени на 29 юли.

Топ 5 дестинации на бургаското летище за 2016 са Москва (Русия), Тел Авив (Израел), Лондон (Великобритания), Прага (Чехия), Санкт Петербург (Русия).

13 нови авиокомпании изпълняваха полети от и до аеропорта. В лятното разписание бяха включени 19 нови дестинации в Русия, Полша, Германия, Белгия, Австрия, Гърция, Италия.

След края на един успешен летен сезон, „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт” АД реализира мащабни инфраструктурни проекти за реконструкция и рехабилитация на пътеки за рулиране на летище Бургас. Общата стойност на инвестицията в посочените проекти е повече от 12 милиона лева.

Share

2 comments

  • Ръстът е обясним. Откакто изградиха новите терминали летищата не приличат на селски гари. Разликата е огромна и далеч не са отблъскващи каквито бяха десетилетия. А в крайна сметка всички печелим от многото туристи.

  • Даниел Ангелов

    Точно, откакто направиха ремонтите на новите терминали, ръстът е всяка година. Трябва да се действа още в посока развитие и ще бъдат привличани все повече туристи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *