От запек до диабет и рак – какви са здравословните рискове при полети на дълги разстояния

самолет

Снимка: www.pexels.com

Една екзотична екскурзия до Малдивите може да ви накара да полетите от щастие, но продължителният полет със самолет може да окаже сериозни щети върху тялото ви. Главоболие, запек, повишен риск от рак, увреждане на органи и диабет са най-честите оплаквания от хора, които прекарват твърде много време в седнало положение, става ясно от обобщените данни от няколко проучвания.

Краткосрочни ефекти от летенето

Стоенето за дълги периоди от време, може да ви донесе запек, тъй като скоростта на метаболизма и храносмилането се забавят поради бездействието. Вероятно ще усетите подуване на корема след дълги периоди във въздуха.

Въздушните кабини са изключително сухи и може да се окажете силно дехидратирани. Това само по себе си е напълно достатъчно, за да получите главоболие. Разликата в налягането също е причина при кацане на летището да усещате тежест и болки в главата.

Всеки, който е летял на дълги разстояния, е преживявал часовата разлика, която оказва влияние върху хормоналния баланс в организма. Сънят се регулира от хормона кортизол, който варира в различни нива в зависимост от различните части на деня. Когато се приземите в нова часова зона, тялото ви има нужда от няколко дни, за да се приспособи към производството на правилното ниво кортизол в точното време.

Седенето за продължителни периоди от време отдавна се свързва с дълбока венозна тромбоза, която убива хиляди хора всяка година. Състоянието се случва, когато образуването на кръвни съсиреци се развива във вените на краката, причинявайки болка и подуване.

Дългосрочни последици за здравето

Анализ, базиран на 47 научни изследвания за последиците от продължителното седене при дълги полети, разкрива, че се увеличават случаите на сърдечно-съдови заболявания, рак и диабет тип 2. В своя статия Медицинският факултет на Харвард уточнява, че продължителното стоене на едно място се отразява отрицателно на кръвната захар и мазнини в организма ви. Друго проучване пък твърди, че продължителното седене може да понижи производството на инсулин, което от своя страна може да доведе до диабет на по-късен етап от живота ви.

Продължителното седене може да доведе до натрупване на холестерол и повишаване на кръвното налягане. И двете могат до провокират сърдечно-съдови заболявания в дългосрочен план.

Дали е възможно да развитие рак? Може би, ако се отчита повишеното излагане на радиация и UV лъчи. Пътниците са изложени на минимални количества радиация от космическите лъчи при всеки полет. При голяма надморска височина, повече от 54 процента от UVA лъчите проникват през стъкло. В действителност 56,6 минути във въздуха се равняват на 20 минути солариум.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *