Рекорден интерес към Русе Айс Фест

сватба, русе, айс фест

Снимка: Община Русе

Международният фестивал на ледени скулптури Ruse Ice Fest на тема „Замръзналото кралство“ привлече над 25 000 русенци и гости на града от страната и чужбина.

Ледената експозиция в центъра на град Русе вече е в международния календар на фестивали на ледени и снежни скулптури в света. Заслуга за това имат авторите, които за трета година участват в състезанието по леден карвинг и задават високо ниво за творческите и професионални индикатори на събитието. За това допринесоха и условията за работа, логистичната и организационна рамка на фестивала, които и тази година получиха висока оценка от участниците, кураторите и техническите асистенти.

Тазгодишното трето издание се провежда за първи път в закрито специално помещение с подходяща температура, което удължава многократно възможността ледените произведения да се представят на по-широка аудитория като културно-туристически продукт.

Фестивалът има своя трайна публика в социалните мрежи както от цяла България, така и от съседните Румъния, Сърбия, Македония и Украйна. Сред последователите на страницата във Фейсбук по брой импресии естествено се нареждат ценители от държавите, от които са участниците в трите издания на фестивала – Холандия, Франция, Белгия, Литва, Латвия, Ирландия, Полша, Унгария, Испания, Португалия, Канада и Русия.

Туристически агенции и оператори от София, Велико Търново, Варна и Благоевград специално сформираха уикенд пакети и организираха екскурзии до Русе за посещение на ледената експозиция. До 22-ри януари 2017 са продадени повече от 100 уикенд пакета и еднодневни екскурзии с автобуси до града.

Едни от най-атрактивните посетители на ледената експозиция са 4 двойки младоженци, две от които от Букурещ, и техните близки, които направиха незабравими сватбени фотосесии сред ледените скулптури. Гостите от Румъния пристигнаха специално за снимки в Русе и отпътуваха, за да завършат празничния ден в родните места.

В социалните мрежи и специализираните сайтове за художествена фотография могат да се намерят стотици снимки от всички издания на Ruse Ice Fest, но количеството на снимките от 2016-а и 2017-а година е в пъти по-голямо в сравнение с първите 2 години на фестивала, а качеството е подобрено значително от повечето възможности на закритата ледена експозиция.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *