Съдбата на Охридското езеро е неясна

охридско езеро

Снимка: wikimedia.org

Съдбата на Охридското езеро е неясна, алармират еколози. Според тях езерото, намиращо се на границата между Албания и Македония, е застрашено от ски писта, шосе и пристанище. Те предупреждават, че то може да стане жертва на прекомерната туристическа експлоатация.

Езерото е най-старото в Европа и е включено в списъка на ЮНЕСКО на световното природното и културно наследство от повече от 35 години. В него живеят хиляди растителни и животински видове, сред които около 200 ендемични. Охридското езеро е посещавано не само заради природата, но и заради византийските църкви, икони и фрески.

Специалистите по околната среда предупреждават, че това биологично разнообразие е застрашено от редица проекти за развитие на туристическата инфраструктура в македонския национален парк Галичица и в непосредствена близост до него, включващи изграждане на ски писта, пристанище за яхти и път, които ще бъдат съфинансирани от Европейската банка за възстановяване и развитие, предаде агенция Хина. Тези проекти са заплаха за 50 хектара мочурище, играещо важна роля за пречистването на езерото, което е на възраст три милиона години, твърдят природозащитниците.

ЮНЕСКО предупреди, че езерото може да се окаже в другия списък – на застрашеното наследство, като подчерта, че всяко място, което не е достатъчно защитено, губи статута си на световно наследство, допълва БТА.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *