Асеновата крепост може да стане част от винен маршрут

асенова крепост

Снимка: flickr.com/ Михал Орела

Асеновата крепост може да стане част от винен маршрут. Това стана ясно при представянето на сборника „Вино и културен туризъм“. Четивото събира доклади на доказали уменията си в туризма имена. Представя и производителите на вино в Асеновград. Сборникът е идея на асеновградското Сдружение с нестопанска цел „Център за култура и туризъм ТРАКЕЯ“. Той прави анализ на туристическите ресурси, маршрути и тенденции в България. Според данните в него, са регистрирани около 40 000 обекта от различни исторически епохи. От тях седем са със статут на недвижими културни ценности от световно значение и над 10 000 – с национално значение.

За да се развие успешно винения туризъм у нас, е необходимо да се изграждат партньорства между общини, бизнес и наука. Пример за такива са вече проведени форуми, фестивали и събития, като „Дефиле на младото вино“ в Пловдив, конкурс за „Най-добро домашно вино“ и „Вино и културен туризъм“. Последният е фокусирал вниманието върху винените маршрути в региона на Асеновград.

Сред немаловажните фактори за развитието на винения туризъм е и поклонничеството. Още в миналото множество асеновградски манастири са поддържали големи винарски изби и са предлагали произведеното вино в магазините в града.

В сборника, като ресурс за такъв вид туризъм се посочват лозаро-винарските обреди в периода от засаждането, през ритуалното зарязване на лозята до гроздобера.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *