Бизнес и министерство с обща визия по проблемите в туризма до края на март

пътуване, туризъм, куфар,

Снимка: pixabay.com

Служебният министър на туризма Стела Балтова иска общ консенсус между бизнеса за решаването на проблема с регулирането на потребителската защита чрез гаранционен фонд или клиентска сметка, която е залегнала в измененията на Закона за туризма. Тя се срещна днес с членове на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА). Министър Балтова посочи, че е необходимо бизнесът да отстрани проблемите и да бъде предложена обща визия на следващия парламент.

„Надявам се до края на март да имаме финални предложения“, каза още тя.

АБТТА посочиха като проблем туристическия маркетинг от страна на министерството. Според тях е хаотичен и не е насочен, например, към европейския пазар, от който имаме ръстове, заради увеличените полети на нискотарифните авиокомпании.

Председателят на организацията Байко Байков обясни, че сайтът на държавата bulgariatravel.org е морално остарял и е по-добре да бъде закрит. Той препоръча да бъде създаден изцяло нов продукт.

От АБТТА предложиха и да се правят анализи на туристите, които идват по пазари, а не само да се броят гостите. Това означава да има визия какви туристи идват, тяхната платежоспособност и дали се връщат в България.

Министър Балтова подчерта, че неин приоритет е именно качеството на обслужването в туризма и на туристическата услуга. Тя залага на сегментиране, таргетиране и позициониране.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *