Проверяват каските за зимни спортове дали отговарят на изискванията за безопасност

сняг, ски, деца, планина, пампорово

Снимка: Пампорово

Инспектори от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) ще проверяват каските за скиори и сноубордисти в търговската мрежа в големите градове и зимните курорти, съобщиха от агенцията. Причина е началото на националната кампания  „Безопасни зимни спортове 2017“.

От агенцията посочват, че каските са един от най-важните лични предпазни средства при практикуване на зимни спортове, тъй като предпазват потребителя от евентуални травми на главата.

През миналата година са проверени 134 вида каски, които са се предлагали на българския пазар. Около 28 процента или 37 вида от тях не са отговаряли на изискванията за безопасност. 2 модела са спрени и изтеглени от пазара.

Данни от проверка, извършена през 2015 година, сочат, че около 42 на сто от проверените каски не отговарят на изискванията за тях. За девет от тях ДАМТН е издала заповеди за спирането им от разпространение и изтеглянето им от пазара.

Сред най-честите нарушения, констатирани през изминалите две години, са липса на превод на български език на задължителни информационни текстове, които трябва да са нанесени трайно на всяка каска.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *