Учени откриха нов континент, нарекоха го Зеландия

зеландия

Учени откриха нов, осми континент, намиращ се във водите на Тихия океан, източно от Австралия. В откритието участваха група геолози от Нова Зеландия, Нова Каледония и Австралия. Името на новия континент е Зеландия, съобщава Daily Mail. Около 94 процента от площта на новия континент се намира под морската повърхност. Все пак ако съществуването му бъде официално признато, това ще е най-малкият континент на Земята – с площ 4,9 милиона квадратни километра.

Според учените потъналата част се е откъснала от Австралия, но това се е случило преди около 60-85 милиона години. Те са на мнение, че Зеландия отговаря на четирите критерия за континент. Сушата се издига достатъчно високо, има три вида скали – вулканични, метаморфни и седиментни, земната кора е по-плътна и границите около достатъчно голяма площ са добре очертани.

Предполага се, че зоната около новия континент може да има изкопаеми горива на стойност десетки милиарди долари. Земната маса обхваща както Нова Зеландия, така и френската задморска територия Нова Каледония.

Името на новия континент било измислено още през 1995 г. от геофизика Брус Люендик. Тогава обаче се смятало, че земната маса не отговаря на всички критерии за континент. По-специално на този за голяма единна маса.

зеландия

Снимка: Twitter

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *