Копривщица влезе в ЮНЕСКО

Копривщица

Снимка: bg.wikipedia.org

Съборът в Копривщица вече е сред културните ценности, вписани в регистъра на ЮНЕСКО за световното нематериално културно наследство. Това стана на церемония в Париж, на която генералният директор Ирина Бокова връчи на кмета Генчо Герданов сертификат.

„Съборът в Копривщица е петият елемент, вписан в ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство, след Чипровските килими, Бистришките баби, Нестинарството и обичая Сурва. Вписването на Събора в Копривщица в Регистъра на ЮНЕСКО на най-добри практики за популяризиране на световното нематериално културно наследство е поредното признание за богатството на културата на България. Съборът се утвърди като уникална практика, която България сега споделя със света“, подчерта Ирина Бокова.

Вече 50 години Съборът на народното творчество в Копривщица показва жанровото разнообразие и изключителното богатство на фолклорното ни наследство, съчетано с уникалната възрожденска атмосфера на българския град. Той се утвърди като движение за опазване и популяризиране на българската традиционна култура, позната днес като нематериално културно наследство.

В днешно време Съборът се организира за около 10 000 участници от различните краища на страната, включително и българи, живеещи в чужбина, както и чужди граждани, изпълняващи български фолклор.

В своята история Съборът е достигал до над 20 000 изпълнители от читалищата от всички области на страната и от цял свят.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *