Данъчните вдигнаха оборотите в зимните курорти с около 30 на сто

лупа, пари, евро, калкулатор, проверка

Снимка: pixabay.com

Оборотите в Банско и Боровец са се увеличили с около 27 процента през тази зима в сравнение със същия сезон на миналата година. Това се дължи на извършените проверки на експерти от Националната агенция за приходите (НАП). От приходната агенция посочват, че в сравнение със зимния сезон през 2014 г., увеличението на оборота е с 60 процента.

От НАП посочват, че при провеждането на зимната кампания тази година са извършени скрити и явни наблюдения, инвентаризации и реално отчитане на оборотите. По-голяма част от най-посещаваните заведения в курортите са били поставени под постоянно наблюдение, осъществено от служители на агенцията.

По време на кампанията са извършени над 2200 проверки, съставени са около 130 акта за установени административни нарушения и са затворени 31 обекта за период до един месец. Причина за запечатването на обекти се оказва липсата на фискално устройство и неиздаване на касова бележка. Установени са и множество случаи на разлики между регистрираните през фискалното устройство продажби и наличните в касата на обекта парични средства.

Съвместните проверки на НАП с общинската администрация на курортите са направени и към лица, отдаващи под наем апартаменти или стаи в обекти, които нямат категоризация или не заплащат туристически данък и данъци към републиканския бюджет от получените доходи.

Целта на проведените проверки е да се сравнят оборотите, отчитани за минали периоди, с регистрираните такива по време на проверката. В настоящата кампания са установени разлики в оборотите, които са надвишавали 10 пъти оборотите от миналогодишния период. При наличието на съществени различия в оборотите срещу фирмите са предприемани пълни ревизии.

Контролните мерки в зимните курорти няма да спрат след изтичането на сезона, заявяват от НАП. Те ще продължат през цялата годна и ще бъдат денонощни.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *