Обновяват крепостта „Баба Вида“

Баба Вида

Снимка Уикипедия

Крепостта „Баба Вида“ във Видин ще бъде обновена по проект. Общината е получила дарение на проектната документация за реставриране, консервация и социализация на средновековния замък. Това се случи при подписването на Меморандум за сътрудничество между местната управа и Фондация „Созопол“. Документът беше подписан от кмета на община Видин Огнян Ценков и председателя на Управителния съвет на Фондация „Созопол“ Кирил Арнаутски по време на работна среща, която се проведе в залата на Общинския съвет, информира Българско национално радио.

Документът предвижда сътрудничество между двете страни в областта на опазването, проучването и популяризирането на обекти на природното и културното наследство, за осигуряване на финансиране чрез участие в Програма „Културно предприемачество, културно наследство и културен обмен, по Финансовия механизъм на ЕИП за периода 2014-2021 във връзка с реализация на проект „Замък Баба Вида – Дунавска врата през хилядолетията“.

Проектът предвижда да се направят допълнителни археологически проучвания и това ще бъдат едни от най-тежките разкопки в България.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *