Алтернативният туризъм се изравнява с морския

море, плаж

Снимка: freeimages.com

Тази година очакваме значителен ръст на туристите, който ще бъде в рамките на около 11%. Това съобщи в Добрич директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Миналата година страната са посетили 10,5 милиона чужденци. Тази година ще бъдат над 11,6 млн. В момента в основните туристически комплекси – Слънчев бряг, Албена и Златни пясъци има туристи от Великобритания, Германия, Румъния и други страни, каза още Драганов. Според него туристическият сезаон е започнал реално от Великден.

По думите му културният туризъм в градска и историческа среда, заедно със селски, винен, екстремен, младежки и др., тази година ще достигне 50%. Очакванията са летният морски рекреативен туризъм да намали своя дял на 50%, като преди 10 години е бил 75%.

Благодарение на нискотарифните авиокомпании, пътуващи до България, е отчетен ръст от 23% на международните пристигания и това прави страната ни четирисезонна туристическа дестинация. От друга страна културният туризъм започва да доминира в голяма част от посещенията, особено когато те са извън сезона.

„Имаше дълъг период, в който смятахме, че ниската заплата е предимство и с това се хвалехме пред чуждестранните инвеститори. Практически това, което сме постигнали, е много ниска конкурентоспособност в заплащането на труда и това направи така, че много от завършващите в България директно заминат да работят в чужбина, където средната заплата е 1400 евро“, заяви Драганов относно проблема с кадрите в бранша.

Той отбеляза, че сред целите на Националния борд по туризъм, Българския съюз за балнео-, спа- и уелнес е до 2026 т. средната заплата в сферата на туризма у нас да достигне нивата в Европейския съюз. В момента средната заплата в туристическия бранш в България е 320 евро.

Към работници от чужбина се ориентират работодатели, които са инвестирали в нискотарифен туристически продукт – сезонни хотели и др. Те страдат най-много от липса на работна ръка. Наеманите работници най-често са от Украйна, Молдова, Беларус, но вече и от Индия, Бангладеш. Проблемът обаче не е в наемането, а в заплатите, смята експертът.

Той посочи, че в момента се подготвя трансформация на Закона за туризма и неговото фрагментиране в няколко отделни закона – за хотелиерството и ресторантьорството, за туроператорската и агентската дейност, за инвестициите в туризма и за управление на туристическите атракции – публична държавна собственост. Според него последният е от изключителна важност, защото в момента нито един министър не се припознава като собственик на тези атракции и по тази причина те се управляват много зле.

„В България има 40 000 паметника на културата, които нямат собственик. Общо взето те са прехвърлени за стопансване на общините, които нямат пари. Затова искаме съвсем ясно да бъдат делегирани в Закона за туризма правомощия на министъра на туризма, като собственик на тези атракции и да знаем колко туристи ги посещават, какви са приходите и как чрез тях да се подобрят местните икономики и да се създават работни места. Отговор на този въпрос до момента няма“, обясни намеренията Драганов.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *